Frukt och bär

 Jag hatar den förb**ade
nya AI grejen som gör allt man skriver till söklänkar.

Hur får jag bort den?



Alla fruktträd kan beskäras i JAS har jag läst, men en del frukt är ju inte mogen förrän till hösten, så jag vet inte riktigt....? Läser vidare...

Jag har planterat så hiskeligt många träd sen jag flyttade in.
Och inget verkar trivas. Det som överlever har dålig tillväxt. Då har jag ju endå gamla träd på gården som är stora och ger frukt. Men Äppelträden är gamla och i dåligt skick, med ihåliga stammar så man vill ju ha något när inte dom orkar längre.
Några av dom gamla skjuter en jäklans massa rotskott. Päron. Jag har sparat ett rotskott av ett av mina päronträd och det har gett frukt i år för första gången. Helt andra päron jämfört med vad som växer på det stora trädet. Men jag vet inte vilken sort det är på något av päronträden eller vilka träd som använts som rot. Men helt klart är ju att träden en gång i tiden blev ympade på en annan rot. Men det märkliga är att päronen från rotskottsträdet är mycket godare än det som ympades på roten. Båda päronsorterna är dock små. Ett megaträd mitt på tomten med tidiga och pyttesmå päron. Dom tas aldrig tillvara för          1) dom är för mjuka och inte så goda.      2) Man når dom inte utan får plocka fallfrukten.
Kanske är det därför rotskottspäronen är godare - man plockar dom innan dom släpper från trädet. Fastare frukt.

Samma gäller för gråpäronträdet. Det går inte att plocka dom. Ett mastodontträd med skatbo i toppen där man inte ens ser frukten för den sitter så högt.
Håller man inte efter rotskotten har man snart en skog. 
Om det är dom som tar all kraft ur jorden? Rotskott och jätte päron träd.
Några buskar har växt sig jättestora och ger frukt. Rysk Oliv / Silverbuske (släkt med havtorn.) Min buske har ljusa vit-gula bär, men det är nog vanligare med röda i handeln. Och svart mullbär.
Förra året hade båda buskarna mängder av bär. Var det något i år så fick fåglarna det. Dom buskarna är över 2 meter höga och nästan lika breda.

Litet inlägg:
Inte alls fågelmat. Dom sitter kvar! I dag den 12e Oktober.
Dom ska plockas! jättegoda. Jag skulle väl kunna leta reda på namnsorten, men det får bli en annan dag om lusten faller på.
(inga mullbär. Dom har gått över. i Augusti) 


Gissningsvis en höjd på 2,5-3 meter


okänd sort

Nyplockat

Gula Silverbusksbär

Det kan tilläggas att jag har 2 sorter till av silverbuske som jag planterat i en halvcirkel som en halvhjärtad berså runt ett av päronträden.
Den ena sorten har fått några få bär i år. Röda, små och sura. Dom buskarna är av senare datum än den på bilderna ovan.   / slut inlägg

Nya uppdatering och kommentarer skrivs bara in... As and when
Orkar inte skriva om alla buskar och träd på en och samma gång, men man skulle verkligen ha en karta över tomten och skriva in vad man planterar. Lappar från trädgårdsaffären trillar ju av eller bleks. Och minnet fladdrar

Har hittat ett recept till röda Silverbär. 

Ärtsoppa

Själv har jag gjort sylt med hela bär. Skal och kärnor kvar. (marmeladen i ovan länk är mosade bär och passerad genom sil)
Jag får äta min sylt på ostmackor av riktigt grovt bröd med mycker frön och grejer i så känns inte kärnorna. Dom innehåller protein. Allt går att äta!
Jag hade saften av en citron, zest av halva citronen (ekologisk) och så mycket tamarind som jag orkade skrapa av kärnorna. Ca en handfull alltså. I skal. 
Ja Ja...
8dl syltsocker
ca 2 liter hela och rena bär
Thats it!
När den var kokad och klar var jag inte nöjd alls.
Den smakade bara socker.. och lite lite tamarind. I med en tesked eller så med citronsyra. 
Och det var långt mellan bären. Det var inte bra.
Det var som en dåligt silad gelé och liknar mer ÄRTSOPPA .
Så jag hävde i ca1,5 liter till av bären. Lät dom koka ett par minuter och innan bären kokat sönder helt hällde jag på burkar
Så 3,5 liter eller däromkring bär till ca 8 dl socker. 

Jag höftar så det är lite ungefär! 
Kanske något syrligt... Får prova den i morgon.
Hellre syrligt än att man bara känner sockret. Men det är kortare hållbarhet med mindre socker.
Jag är förvånad hur mesigt det blev, syrligt ja, men jag tror inte chili hade tillfört något, man vill ju att silverbuskbärssylt smakar just silverbuskbär. 
Det var faktiskt gott på ostmacka. Men man fick ju knapra lite på kärnorna.
Finns det inget bättre namn på dom som på allt annat? Silverbuskbärssylt.... Det gör ju nästan ont att säga. Man får ju ta en paus mitt i och andas....
Jag vet inte vad jag ska göra med resten...
Smulpaj? Gott att ha klart i frysen i vinter när det inte finns frukt att bara gå ut att hämta.
Nä! jag ska nog hitta en jättebra användning för dom. Fast jag känner mig så trög och oinspirerad.

Nytt försök:

Silverbuskbärssaft
ca 3liter Silverbuskbär
1 citron frukt och strimlor av skalet
chili 1 hel halvmild + lite torkad chili
Koka och sila, Avrunnen, inte mosad genom silen. Del 1 Klar

ca 5 l  päron, skala och ta bort busen, skär i små bitar, tärningar eller vad du vill. 
ca 3 liter frult kvar
Klar del 2

Koka upp Silverbuskbärssaften
Päronen tillsätts, koka en stund
3påsar Melatin under omrörning
3 kg socker. koka upp.
Klart!
Inte för att skryta men den är SÅ JÄVLA GOD!
Har jag sagt att det finns 
körsbärskorneller kvar på trädet/buskarna. Jag hade ett inlägg om dom i våras. Dom blommar ju så väldigt tidigt. Jag trodde inte det skulle bli något eftersom det kom kraftig frost ganska sent. SMAK MED DRAGNING MOT LINGON, smakar inte lingon men är sur besk kärva

körsbär både sur och söt frös. (2+2 och 2 till sur som är halvdöda och ska sågas ner när det blir ork) +2 nya söt
Flera nya Äppelträd 6st ? kanske gamka som knappt ger frukt längre.
Nektariner persikor och aprikoser. Om dom nånsin kommer ge frukt kan man ju bara gissa.
Päronkvitten. ger bra med frukt men i år var det sämre. 2 st. woaw
Kvittenpäron. Faktiskt olika från dom ovan.
Man kan äta dom direkt utan tillagning. Små träd, växer jättedåligt men får mycket frukt även om dom är små. Goda 
Japansk kvitten ( falsk kvitten) stickig.
Plommon och Krikon. körsbärsplommon
Amelanchier, kommer på ett mer alldagligt namn när hjärnan är lite mer vaken. Bärhäggmispel. Men vet inte här heller vad bären kallas. (som med silverbusken)
Sichuanpeppar, Taggig som fan.
Fläder
Och så har man ju dom som var ett önsketänkande. Dom trivs INTE:
Dom står kvar men har frostskador varje vinter. Fikon fryser ner till grunden och kommer från roten nästa vår, endast bladdekoration. Likadant med ett Persimonträd
Dom som står men är mycket tveksamt varje år om dom klarat vintern. Äkta kastanj, Mandel, Japanskt plommon och Nashipäron, Klättrare: druvor, minikiwi, 5-flavor berrys

Jag får inte Asamina att överleva och jag har provat andra mer ovanliga också. 

Problemet har framför allt annat att när man skickar efter något som inte är helt vanligt så betalar man rätt duktigt och får ibland en 40cm lång pinne som ser ut som om den varit död i veckor. Då blir jag ledsen. 
En sån liten skit vill man ju inte ha. Dom har ju inte en chans. 
Det är något jag retar mig på med online växtförsäljare. Dom visar upp hur plantan ska bli när den är vuxen. 
Jag vill ju självklart se hur plantan jag köper ser ut NU!
Visst, dom skriver ungefär hur hög den är, men det är skillnad på en 40 cm hög planta som har grenar och bladverk och nåt som har ett visset blad på toppen och inga tecken på att det finns någon tillväxt. INTE ALLA FÖRSÄLJARE! 
Men jag har lagt mycket pengar på skit genom åren. Inte bara växter. Det hjälper inte att sura 😀 Jag har ju köpt mycket bra också. Och det går inte att skylla ifrån sig om man köper något som inte passar i min trädgård.
Men man ska ju inte tro att unga växter i samma utsträckning klarar den angivna zonen utan det måste skyddas.
Och om man ska plantera träd och buskar på ett skyddat läge så tvekar jag lite.  Enda skyddade ställena här är i lä av husen och jag vill inte ha träd för nära mina rör, ledningar och husgrund. 
Nog negativitet.

Lite mer om beskärning av fruktträd:
Enklast att komma ihåg är att kapas en gren med blad på får man mindre mängd vattenskott. Kapas en gren utan blad får man fler vattenskott nästa år.
Undvik att beskära när det är kallare än -10 grader ute. Man kan såga bort större grenar när bladen är borta eftersom det är lättare att se då. Sedan klipps allt som ska klippas när det är blad på trädet för att minska mängden vattenskott.
  • Plommon och körsbär beskärs från midsommar och fram till jul.
  • Äpple och päron beskärs från midsommar och fram till mitten på april
Har jag läst nu då.... Lite mer än JAS alltså.

Kommentarer