CAPSICUM
Chilipeppar är ett samlingsnamn på arter inom släktet Capsicum. Till detta släkte hör bland annat paprika, spansk peppar, habanero och tabasco. Chilifrukterna används i matlagning hela eller i delar, färska, torkade eller rökta.
Arkeologiska fynd i Ecuador visar att chili odlades för mer än 6000 år sedan. En av de första européerna som upptäckte chilin i Västindien var Christoffer Columbus och han kallade dem för ”peppar”, eftersom de var kryddiga och starka precis som vanlig peppar. Chilipeppar är dock inte släkt med vanlig peppar (piper nigrum).
Styrkan/hettan hos chilipeppar graderas enligt olika skalor. Impecta har valt att följa Craig’s (Dremann’s). Graderingen går från 0 (svagast) till 50 000 (starkast). Styrkan varierar också mellan färska och torkade frukter. (F) står för färska frukter och (T) för torkade frukter. Torkade frukter är oftast betydligt starkare än färska frukter av samma sort. (Impecta)
Craig´s vs Scoville
I princip så kan man multiplicera Craig Dremann´s skala med 12 så får man Scoville skalan, eller omvänt dividera Scoville talet med 12 för att få DHS (Dremann Hotness Scale) Läs mer på HEMSIDAN
En hel radda med sorter, från mild till super HOT
Trinidad Scorpion är en av världens hetaste chili, men Carolina Reaper sägs vara starkare.
🌱🌱🌱
Gul vild
Hot cherry bomb
Hot Jamaica Red
Serrano hot
Jalapeno hot
Trinidad scorpion
Piri Piri
Habanero
Små än så länge men dom ska väl växa till sej, hoppas jag
Kommentarer
Skicka en kommentar